A minőségi ingek otthoni mosása

2017-05-17

A minőségi pamut ingek igényelnek némi figyelmet, de ha betartunk néhány igen egyszerű útmutatás, a folyamat rutinműveletnek tekinthető. Egy minőségi ing pedig megérdemli ezt a minimális törődést, ráadásul az élettartamát is növeljük.


Az alábbiak szerint javasolt az ingek otthoni mosása:

A minőségi ingek otthoni mosása

 1. Kezdjük az ing előkészítésével, azaz gomboljuk ki a gombokat, a gallért és a kézelőt is.
 2. A gallért, kézelőt és az esetleges foltokat előkezelhetjük minőségi folttisztítóval.
 3. Ha az ingek minőségi pamutból készültek, a fehér és a világoskék darabok együtt is moshatóak, nem várható elszíneződés.
 4. Állítsuk a mosógépet 30 fokra, illetve kímélő programra. (A forró víz kárt okozhat a pamutszövetben.)
 5. Minden esetben minőségi mosószert használjon.
 6. Ne használjon textilöblítőt! Ezek ún. kationos felületaktív vegyületeket tartalmaznak, melyek lerakódnak a pamutszálakra és általában ott is maradnak, mert nem bomlanak le. Az ingek élettartamát pedig nagymértékben lecsökkentik. Bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki, illetve a vegyszermaradvány a verejtékkel reakcióba lépve foltos elszíneződést okoznak az ingek hónaljánál.
 7. Öblítésre használjon inkább ecetet. Az ecet számos pozitív hatása mellett, semlegesíti a mosószer-maradványokat, megakadályozza a pamut csíkozódását, miközben színélénkítő, puhító hatása van. Öntsünk az öblítőtartályba előzőleg vízzel háromszorosára hígított 20%-os ecetet. Nem marad tőle ecetszagú a ruha.
 8. Célszerű vasaláskönnyítő, 850 fordulatos centrifugálást használni, mert ez kellőképpen eltávolítja a vizet, de még nem gyűri meg túlzottan az anyagot.
 9. Ha a program lejárt, vegye ki mielőbb, ne hagyja az inget a mosógépben, mert az erős gyűrődést okoz.
 10. Lehetőleg ne használjon gépi szárítást!
 11. Vállfán lógatva hagyja megszáradni az inget. Ne használjon csiptetős vállfát, ez alkalommal a műanyag vállfa jobb választás, mint a fa.
 12. Nem kell megvárni, hogy az ing teljesen megszáradjon, az enyhén nedves ing könnyebben és jobban vasalható.
ing