1. Húzza ki magad!

Az elegáns férfi megjelenésének alapja a megfelelő tartás. Egy elegáns férfi megfelelő tartása magabiztosságról, önbizalomról és büszkeségről árulkodik.

2. Válasszon megfelelő méretet!

A rossz méretválasztást elkerülheti, ha méretre készíttet öltönyt egy szakemberrel, illetve, ha megfogadja az alábbi tanácsokat:

Az öltöny ujja a csukló közepéig érjen.
A vállnak épp, hogy érintenie kell a váll részt.
Ha felveszi az öltönyt és a gombnál fogva vagy az oldalánál elkezdi húzni, 3-4 centinél többet nem engedhet az anyag, különben nagy az öltöny.
Az, hogy megfelelő méretű az öltönyünk vagy nem, csak akkor derül ki, ha jól gomboltuk a zakót.

3. Figyeljünk a gombolásra!

Ha leül gombolja ki, ha feláll gombolj be!

Az alsó gombot azonban soha ne gombolja be! Ha egysoros zakót visel, akkor vagy csak a középső és felső gombot, vagy csak a középsőt gombolja be. Ha két soros a zakó, akkor amennyiben egy gombpárnál több van rajta, az alsó sort ne gombolja be.

4. Inggallérok

Nyakkendő és zakó együttes viselésekor soha ne gombolja ki az ing gallérját. Ugyanakkor, ha nem visel nyakkendőt, nem kell begombolnia azt.

5. Zokni

Az elegáns férfi hosszú zoknit visel, amely elfedi lábát még ülő helyzetben is, amikor a nadrág szára feljebb csúszik. Érdemes egy egyszerű, az öltöny színével harmonizáló zoknit választanunk.

6. Levarrások és címkék

Vásárlás után távolítsuk el a bevarrt zsebeket, valamint vágjuk le az ujjáról a márkajelzést.

7. Övek és nadrágtartók

Abban az esetben, ha a nadrágon van övbújtató, viseljen hozzá övet, ennek hiányában félkész a megjelenése. A nadrágtartóhoz készült nadrágon nincsen övbújtató.

8. Nadrág

A nadrág szárának a cipőig illik érnie és egyéni ízléstől függően egy vagy két törés lehet a szárán. Ha ennél több ránc van a nadrágon, túl hosszú a szára.

9. Cipő

Öltönyt kizárólag zárt orrú bőrcipővel viseljen.

10. Mandzsetta és díszkendő

Ha mandzsettagombot viselünk, ügyeljünk arra, hogy az színben harmonizáljon az öltöny, a nyakkendő vagy a díszkendő színével. Nem szerencsés, ha a nyakkendő és a díszkendő ugyanabból az anyagból van. Érdemes úgy választanunk, hogy az egyik valamivel mintásabb, izgalmasabb, míg a másik kevésbé hangsúlyos legyen. Kivételként említhetjük az esküvői ruházatot, ugyanis ebben az esetben lehet azonos anyagból a díszkendő és nyakkendő, illetve a ceremónia mellény is.

11. Nyakkendő

A megfelelő méretű nyakkendő az öve vonaláig ér. Ügyeljünk rá, hogy ne lógjon ki az ing gallérja alól sem.

12. Csokornyakkendő

Öltönyéhez ne viseljen csokornyakkendőt, csak frakkhoz és szmokinghoz!
Bár a legfrissebb divat szerint akár trendi is lehet, különösen a fiatalok számára, azonban üzleti körökben nem elfogadott ez a viselet.

Az elegancia sosem megy ki a divatból!