Báli öltözködési trendek férfiaknak

2018-01-23

Nyakunkon a báli szezon is, melynek különösen nagy hagyománya van hazánkban. Hogy csak a legnagyobb társasági eseményeket említsük, ott van az operabál, vagy az Anna bál, de biztosan több vidéki városban is rendeznek legalább egy bált. Ezek a bálok a hagyomány szerint egyrészt a tél elűzését szolgálják, másrészt kultúrális okai is vannak. Az üzleti körökben mozgóknak szinte kötelező egy-egy ilyen megjelenés, de az első bálozók körében jogosan merülhet fel a kérdés: vajon milyen viseletben jelenjek meg egy elegáns bálon?


Báli öltözködési trendek férfiaknakAz első és legfontosabb lépés, hogy vegyük szemügyre a meghívónkat és értelmezzük az abban leírt dress code-ot (öltözködési iránymutatást). 


A Magyarországon rendezett bálok esetében túlnyomorészt black tie öltözetet kérnek a szervezők, ami annyit jelent, hogy a hölgyeknek hosszú estélyi ruhában, az uraknak szmokingban kell megjelenniük.
A szmoking egy férfi alkalmi viselet, amely rendkívül elegáns és ünnepélyes. A klasszikus szmokingot keményített gallérú, fehér szmokinginggel illik viselni, amelyhez fekete vagy valamilyen sötét színű csokornyakkendő a legideálisabb, és ami még ünnepélyesebbé teszi a viseletet, az a spanyolöv. Az összeállításho sötét színű lakk vagy bőrcipő ajánlott. Mi elkészítjük méretére szmokingját, fényes vagy matt anyagból, fekete vagy akár kék színben is.


A másik leggyakoribb dress code a white tie, amely annyit jelent, hogy az uraknak frakkot kell viselniük. A frakk számít a férfiak legelegánsabb viseletének. Alapvetően abban tér el a szmokingtól, hogy a frakk összes kiegészítője - mint például a mellény, a csokornyakkendő, a kesztyű - fehér színű. Kivétel természetesen a cipő, ez csak is fekete lehet. A merészebbek akár egy fekete cilinderrel is feldobhatják megjelenésüket. Szalonunkban elérhetőek a német Wilvorst cég által készített szmoking és frakk kollekciók is.


Kevesen tudják, mit jelent a zsakett és a cut dress. Ez a szett annyit takar, hogy az urak csíkos nadrágot, szürke mellényt, galléros inget viselnek, amelyhez ezüstszürke nyakkendő vagy szmoking illik. A zsakett ma már szürkén kívül színes változatokban is elérhető. A zsakett gyakorlatilag a nappali események frakkja, este 6 előtt szokás viselni. 

Szakértő kollégáink a tökéletes kiegészítők megválasztásában is segítenek!