Ebben a bejegyzésben az öltöny gombolásról lesz szó, ugyanis olykor nehéz kiigazodni az egy- és kétsoros, valamint az egy- és többgombos zakók viselésében, főleg, ha kezdők vagyunk az öltönyök világában.

Örök érvényű szabály, hogy az alsó gombot soha ne gomboljuk be! Talán nem is gondolnánk, honnan származik ez a szokás: a legenda szerint az 1900-a évek elején VII. Eduárd brit királynak túl nagy volt a hasa ahhoz, hogy az összes gombot begombolhassa öltönyén, így az alsó sort nyitva hagyta. A nép pedig követni kezdte az uralkodó furcsa szokását. Idővel pedig világszerte világszerte elterjedt ez a szokás.

Napjaink modern öltönyeit már kimondottan úgy tervezik, hogy a megfelelő fazon és esés eléréséhez nyitva kell hagyni az alsó gombot. Hogy ez Eduárd király vagy egyszerűen a divat fejlődése miatt alakult így, nem tudjuk, azonban ez az örök érvényű szabály az öltönyök gombolásánál.

A legegyszerűbb dolgunk az egy gombos zakóval van: ha állunk, gomboljuk be, ha leülünk, gomboljuk ki. Nincsenek extra gombok, amire figyelni kellene. A legelterjedtebb egy gombos fazon a szmoking és a zsakett, melyek inkább különleges alkalmakra készülnek.

A két gombos zakóknál szintén egyszerű dolgunk van: az alsó gombot mindig hagyjuk nyitva. Ha mind a két gombot begomboljuk és tükörbe nézünk, azonnal észrevesszük, hogy valami nincs rendjén. A begombolt alsó gomb ráadásul jelentősen korlátozza a mozgásunkat. Itt is érvényes a „ha leülünk, gomboljuk ki” szabály, ugyanis begombolt zakóban ülni egyszerűen nem kényelmes.

A klasszikus duplasoros öltönynél sincsen bonyolult dolgunk: az alsó sor kivételével mindet gomboljuk be. Még akkor se gomboljuk ki, ha leülünk! Ugyanis a duplasoros öltöny katonai fazonja megköveteli, hogy amíg rajtunk van, mindig be legyen gombolva, máskülönben a zakó elején keletkező anyagtöbblet slampos megjelenést kölcsönöz.

Bár úri hiúságnak tűnhet, hogy ennyit foglalkozunk a gombolással, ezekről az egyszerű szabályokról minden férfinek érdemes tudnia. Egy minőségi öltönyt nem csak hordani, viselni is tudni kell, ebbe pedig beletartozik a gombolás etikettje is.