Klasszikus öltöny minták

2019-11-11

Egy öltönyt sok fajta minta gazdagíthat, köztük a halszálka, az Eszterházy-kocka, a tyúkláb minta, a krétacsíkos, a tűfej minta és még sokáig sorolhatnánk. És bár a hivatali öltözködés nem mindig tolerálja a mintás szöveteket, ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet, pusztán annyit, hogy ismernünk kell azt a határvonalat, ami kompatibilis ezzel a szegmenssel. 


A férfi ruhatárában a mintás öltöny a sötétkék és a középszürke után következik, tehát harmadik a hierarchiában. A mintásak között pedig elsőként az Esterházy-kockás a legpraktikusabb alternatíva.


A Eszterházy-kockát a mai divatipar is felfedezte magának, így mostanra a minta módozatai igencsak megszaporodtak, de az alapvető karaktert továbbra is őrzi. Ez a minta napjaikban is az egyik legerőtlejesebb klasszikus motívum, mely kifejezetten időtlenséget sugall.


custom-suit.jpg

Az Eszterházy-kockás minta szinte bárhol és bármikor viselhető, az egyetlen kivétel a formális/estélyi megjelenés. Utóbbi esetén semmiképp sem lehet opció, de a nappali üzleti megjelenés vagy a lazább, ún. casual öltözködésben a legjobb dolog, ami "történhet" a megjelenésünkkel.

tumblr_inline_nvu5piqYND1to1bxx_540.jpg
A halszálka mintához hasonlóan az Eszterházy-kocka is megjelenik az ingszövetekben, nyakkendőkben, gyapjú öltönyszövetekben, és nem utolsó sorban a rusztikus tweednél is. Optikai hatását tekintve is igen széles skálán mozog. A finomabb változatok távolabbról még öltönyszövet esetében is annyira homogén hatást adnak, hogy gyakran nem is érzékelhető a mintázottság. A minta méretének és kontrasztosságának növekedésével a hatás egyre karakteresebbé, egyre dominánsabbá válik.


Mintatársítások tekintetében főleg a léptékkel kell óvatosnak lennünk, egyébként kifejezetten jól kombinálható valamennyi klasszikus mintával. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor inkább csak egy elem legyen mintás a viselt összeállításban. Megfelelő gyakorlat mellett azonban az önmagával halmozás sem kizárt.

98da7241eb662aa21c811dc6beed3280.jpg
A halszálkaszövés bár megjelenik alkalminak szánt ruházatokon, például ingek esetében, alapvetően inkább egy hétköznapokra való minta. A twillszövést annak célszerű tekinteni, akkor is ha egyirányú, tehát nem halszálka rajzolatban jelenik meg. Alapvetően tehát nem az alkalmi ruhatárban kell elképzelni, inkább a mindennapos, vagy a lazább, ún. casual öltözködésben.

navy_herringbone_suit_8_s1800x0_q80_noupscale.jpg
Ugyanakkor a halszálka mintha kifjezetten jól társítható valamennyi klasszikus mintával. Épp ezért kombinálása nem igényel különösebb gyakorlatot, nehéz hibázni vele és az önmagával halmozást is jól bírja.


A Fővárosi Öltönyház elkészíti öltönyét a kívánt szövettel!