A férfiak számára is nagyon sok viselet létezik, ám oda kell figyelni, hogy mihez mi illik és mit kíván meg az alkalom. Nézzük!

Kiegészítők

A frakkhoz nem illik karórát viselni, viszont egy arany zsebóra tökéletesen illik ehhez az ünnepi viselethez. A szmokinghoz ezüst mandzsettagombot és ezüst, fekete bőrszíjas karórát viseljünk. A frakkhoz pedig a baloldali gomblyukba egy fehér vagy piros szegfűt szúrhatunk.

Dinner-jacket

A dinner jacket klasszikus viselet a nappali társasági eseményekre és meleg estékre, így a lezserebb esküvőre, elegáns nyári ünnepségekre, vagy koktélpartikra tökéletes választás. Tulajdonképpen a szmoking szabadtéri változatának tekinthetjük és általában egysoros, sálgalléros, bár ma már más variációkban is megtaláljuk a modern alkalmi férfi divat palettáján. A dinner jacket fehér vagy krémszínű zakót és sötét szmoking nadrágot jelent, kiegészítői pedig a szmoking ing, a csokornyakkendő, valamint a mellény vagy a hagyományos széles szmoking öv. Az etikett szerint fehér zsaketthez csak a főpincérek viselnek fekete csokornyakkendőt, így társasági eseményekre fehéret, vagy színeset érdemes választani!

„Black Tie”

Amennyiben ez áll a meghívón, akkor kötelező a szmoking viselete.

Cut

A cut tökéletes viselet az esküvőn és a kiemelten hivatalos fogadásokon. Az elől rövid, hátul hosszú cut tulajdonképpen a nappali – 11:00 és 16:00 óra közötti – események frakk viselete. Hagyományosan csíkos nadrág, szürke mellény, galléros ing és ezüstszürke nyakkendő vagy szmoking ing és szürke plasztron dukál hozzá. Mára azonban a cut a szürkén kívül színes változatokban is megtalálható az alkalmi férfi divatot kínálatában. A viselet koronája a szürke cilinder! A plasztron egy speciálisan széles nyakkendő, amit nyakkendőtűvel díszíthetünk.