Tanácsok öltönyvásárláshoz

2019-10-15

Ebben a bejegyzésünkben azoknak a férfiaknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik még bizonytalannak érzik magukat, ha öltönyvásárlásra kerül a sor.


Az első és legfontosabb, hogy mindig a testalkatának megfelelő öltönyt válasszon! Hogyan?

Tanácsok öltönyvásárláshoz

Ahhoz, hogy az ideális öltönyt megtalálja, vagy nagyon jól kell ismerni a saját adottságait, vagy olyan öltönyüzletet kell felkeresni, ahol az eladók értik a dolgukat.


Ha ugyanis nem az alkatának megfelelően választ öltönyfazont, biztos, hogy nem fog jól állni és nem fogja benne jól érezni magát. Ez igaz akkor is, ha egy márkás, drága öltönyt vásárolt meg.


A jó öltöny legfontosabb tulajdonsága az, hogy pontosan illik viselőjére.


A zakó legjobb esetben már első felvételre kényelmes, viselőjét engedi könnyedén mozogni, még ha testhez is simul. 


Öltöny választásnál
 figyeljünk, hogy a zakó válltömése mindig a váll vonalában érjen véget, mert ha annál szélesebb, olyan lesz, mintha a zakó viselné Önt és nem fordítva. A zakónak pontosan testhez állónak kell lennie, csak annyival legyen szélesebb a karnál, hogy a könyököt be lehessen hajlítani. Ha összeszorított ökle befér a zakó eleje és az ing mellrésze közé úgy, hogy a zakó anyaga nem feszül és ráncolódik, akkor a méret nem megfelelő az Ön számára. A zakó mérete akkor jó, ha felvéve és begombolva azt, a nyitott tenyerét be tudja csúsztatni a zakó és az inge mellrésze közé. Ha ugyanezt könnyedén meg tudja tenni ökölbe szorított kézzel, akkor válasszon egy számmal kisebb méretet!


A gallér hátul ne álljon el a zakó hátától, ne legyen közöttük rés. A zakó alól az inggallér láthatósága legalább 1,5 cm legyen.


Az ideális zakó sehol nem húz vagy ráncosodik. Követi a mellkas vonalát és hátul, a derékvonal alatt sem lötyög soha. Begombolva a hátsó része nem púposodik fel, nem ráncosodik, nem feszül. Mellkasnál és a hasnál egyenesen kell, hogy álljon.


A megfelelő hosszúságú zakó ott ér véget, ahol a fenék kerekedni kezd, de ezt ellenőrizhetjük úgy is, ha a karjait a teste mellett leengedve az összeszorított ökle legalsó pontjával egyforma hosszúságú a zakó, akkor megfelelő a méret. A kétgombos zakó felső gombja, vagy a háromgombos zakó középső gombja nem eshet a köldök alá.


A zakó ujja a csukló orsócsontjáig érjen és alóla, legalább 1,5 cm-re lógjon ki az ingujj.


Az öltöny ujja álljon egyenesen, ne törjön meg vízszintesen a felső karon, és a csukló felé enyhén szűküljön.


A nadrágnak keskeny szabásúnak kell lennie a fenékrészen és a combnál is, de ne simuljon szorosan a combra és elől vagy ne legyen bőségránc, vagy csak egy legyen. Több bőségránc nem csak azért nem javasolt, mert a 80-as évek divatját idézi, hanem, mert azon a részen ki is kell tudni tölteni. A nadrág derékvonala a lehető legközelebb essen a természetes derékvonalhoz, a derékrész pedig simuljon a derékhoz, és ne pöndörödjön fel. A nadrág szára ne csavarodjon, amennyiben éle van, az a láb középvonalán fusson.


Olyan hosszú legyen, hogy a cipő felső részén nyugodjon, de maximum 2,5 centiméter anyag lóghat rá a cipőre. Járás közben rejtse el a zoknit, ülés közben pedig a zokni fölötti meztelen lábszárat.

Steven-Hitchcock-bespoke-jacket2.jpg
Fontos: A vásárlás után a zakó ujjára varrt címkét mindig óvatosan le kell vágni, és fel kell szabadítani a zakó hátulján levő sliccet, amelyet gyakran rögzítenek egy-két öltéssel. A kis címke azért van csak egy-egy öltéssel felvarrva, hogy könnyen le lehessen fejteni, ha része lenne az öltönynek, szorosan rögzítenék. Ezek a márkajelzések arra valók, hogy a boltban a felakasztott öltönyök tömkelegéből rögtön lehessen látni, melyik cég terméke, de ugyan úgy, mint ahogy az árcímkét is levesszük, le kell venni ezt is.


A Fővárosi Öltönyházban szakértő tanácsainkkal segítjük Önt abban, hogy megtalálja a legideálisabb öltönyt!