Ha elővesszük az öltönyünket, teljesen megszoktuk, hogy egy selymes bélés fedi belül, ami könnyedén fut fel az ingünkre. A zakó nyakától az aljáig, az ujjain végig belül, sőt, a nadrág combrészén is egy öltöny legtöbbször béléssel készül. De miért is van bélés az öltönyben?

Védi az anyagot a kopástól, és egyéb fizikai „ártalmaktól” (pl. izzadás)
Egy plusz tömeget ad a zakónak, ami jobban kielmeli a szabását
Sima, „csúszós” állagának köszönhetően jobban mozog a testünkkel, mozgás közben nem keletkeznek húzódások a külső anyagon
A belső zsebek anyaga, a külső zsebvarrások „takarója”

Miből készül a bélés?

A jó minőségű öltönyök legendája, hogy a bélésük selyemből készül. Valóban, ez a legdrágább bélés, de még a szabók sem ajnálják igazán, mert a selyem nem egy jól szellőző anyag, és ráadásul gyorsan kopik.

A szintetikus anyagok közül választva lehet bemberg „selyem”, rayon, poliészter, acetát. A legjobb minőségű öltönyök bélése a cupro bemberg bélés, ami pamut alapú, és Japánban készül. Ez a típus a legselymesebb tapintású, jól szellőzik és tartós.

Bélés típusok

A teljesen bélelt zakók és öltönyök mellett vannak „átmeneti megoldások”, mint a fél- vagy negyed béléses zakók. A különbség alapvetően abban rejlik, hogy a hát biztosan nincs végig bélélve, csak a vállaknál indul, és maximum a hát közepéig ér. Opcionális a zakó elejének bélése is, a karrész a legtöbbször, de leginkább a félbéléses varrásnál, szintén bélelt.

Miért jó bélés nélkül élni?

A béleletlen zakók egyik csoportja azok az anyagok, amelyek rugalmassak, lezserebbek, és nem is nagyon lehet béléssel készíteni őket. A másik ok természetesen a meleg. Bélés nélkül eleve könnyebb a zakó, kevesebb tömeget kell magunkon viselnünk, illetve a szellőzés is jól működik, hiszen csak a szövet áll köztünk és a külvilág között.

Néhány megfontolandó tény azért akad, mielőtt bélés nélküli zakót választanánk: Ahogy azt már korábban is írtuk, a bélés az izzadás első védvonala, a szövet védelmezője, illetve ez biztosítja a “csúszosságot” is. Továbbá a béleletlen zakók élettartama rövidebb, és mindig lezserebb hatású lesz, mint egy bélelté.

Mindent egybevetve, egy nyári esküvőn vagy egy tengerparti estén azért különösen jól jöhet egy elegánsan szabott, szépen megvarrt béléletlen öltöny vagy zakó.

Ha Ön is szeretne egy nyári, illetve “átmeneti” zakót, öltönyt, ne habozzon, jöjjön el a Fővárosi Öltönyházba, és mi elkészítjük Önnek méretére szabva!