A sportzakó az egyik legjobb dolog, amit egy férfi viselhet, nincs olyan alkat, amin ne javítana. Akár sportosan szeret öltözködni, akár lazán, eleganciát kölcsönöz a megjelenéséhez.

A sportzakó természetes anyagból készül, mint például a gyapjúszövet (tweed), de a nyári hónapokban inkább a lenvászon, pamutvászon darabok a kedveltek. Anyagában többnyire mintás, három gombja van, két zsebe a csípőnél és esetenként egy a mellkasnál. A neve az eredetére utal: a kiváló angol úriemberek sporttevékenységet végeztek benne, konkrétan vadászathoz viselték. Aztán később a sporttevékenység után is rajtuk maradt, sportzakóban üldögéltek a klubban, vagy a nézőterén.

A megfelelő méret kiválasztása

A megfelelő méret kiválasztásához érdemes az alábbi szempontokat figyelembe venni:

A vállnál illeszkedjen úgy, hogy kényelmesen lehessen mozgatni a karunkat minden irányban, de a vállunk vonalánál a zakó sarka ne álljon ki jobban 1-1,5 cm-nél.

Kényelmesen be lehessen gombolni anélkül, hogy lógna, a hátunkon feszülne vagy a nyakunknál elállna a gallér.

Az ujja pontosan a csukló vonaláig érjen, az ingujj 0,5-1,5 cm-re lógjon ki.

Hátul olyan hosszú legyen, hogy eltakarja az ülepet

Egyenesen állva, teljesen leengedett kezednél a zakó alsó vonala a kinyújtott ujjak tövénél legyen.

A sportzakó részeiként említést érdemel a hajtóka, ami az elülső részen visszahajtött szövetvég, illetve a hasíték, a hátsó részen lévő kivágást jelenti. A legelterjedtebb a középen hasított, de létezik oldalt hasított is.

Mivel érdemes viselnünk?

Egy sötétebb blézer egy bézs színű vászonnadrággal és fekete kiegészítőkkel minden esetben jól mutat. Míg farmerral, sállal és mokaszinnel párosítva pedig egy lazább szettet kapunk.