Ha a munkakörnyezetünk a „vasalt”, sötét színű öltönyt kívánja meg tőlünk, a meleg beköszöntével érdemes minél vékonyabb, kis grammsúlyú gyapjúból készült öltönyt viselnünk, ami lehetőleg fél-, negyed béléses vagy bélés nélküli zakóval készült.

Ebben az esetben a szövet megválasztása adott: gyapjú vagy kasmír, esetleg valamilyen más anyaggal keverve (selyem, pamut).

Ha a pamut vagy len öltönyök világába szeretnénk mégis elkalandozni, tisztában kell lennünk ezen anyagok tulajdonságaival. Nyáron valóban hűsek (különösen a len). Azonabn egy tényt el kell fogadnunk: mind a len öltönyök, mind a pamut öltönyök összesen három alkalommal néznek ki simán és vasaltan: a gyártó promóciós fotóin, amikor megvesszük, és amikor a tisztítóból elhozzuk.

A napi viselet során ugyanis a len gyűrődik, akármilyen szépen is szabott. Még a gyapjúval kevert len öltöny is hasonlóan fog viselkedni – ezt a viselőjének el kell fogadnia. Ugyanez igaz a pamut öltönyökre is. Csakis az válassza a gyapjú helyett ezeket az anyagokat, aki gyűröttségében is látja bennük szépségüket és különlegességüket.