Ami régen elképzelhetetlen volt, mára már teljesen elfogadott: egyre több férfi vidsel öltönyt vagy zakót nyakkendő nélkül. Ha ezt a kiegészítőt kihagyjuk, érdemes néhány hasznos részletre odafigyelnünk, hogy nyakkendő nélkül is az elegancia domináljon a lezserség felett.

A nyakkendőnek – eleganciája mellett – azonban van egy praktikus oldala is: biztosítja az egységet az öltöny és az ing között.

Ahhoz, hogy egy ing nyakkendő nélkül is jól nézzen ki, fontos, hogy az ingnyaknak és a gallérnak elég tartása legyen, hogy az ing ne csússzon a zakó gallérja alá. Könnyebb a helyzetünk, ha csak az ing legfelső gombját gomboljuk ki, ilyenkor túl kis rés keletkezik ahhoz, hogy az ing tartása „szétessen”. Nagyzserű megoldás erre a legombolható nyakú ing, ugyanis pont a gombok nem endedik szétcsúszni a gallért.

Az igazi kihívással akkor nézünk szembe, ha a mára „etalonná” váló két gombot hagyunk nyitva „modellt” szeretnénk tökélyre vinni. Ekkor szigorúan a magasabb ingnyakak felé kell fordulnunk, akár kétgombos modelleket választva. A gallérnak szintén elég merevnek kell lennie ahhoz, hogy ne csússzon a zakó gallérja alá. Egy-két ilyen megfontolás máris garantálja a sikert.